Tips om de juiste sportschoenen te kopen

0
889
Sportschoenen

Als je gaat sporten, dan is het belangrijk om de juiste sportkleding te kopen, maar ook zijn de juiste sportschoenen erg belangrijk. Om te tennissen heb je bijvoorbeeld andere sportschoenen nodig dan wanneer je gaat joggen, of een andere sport beoefent. Het aanschaffen van de juiste sportschoenen is ontzettend belangrijk. Als je de foute soort sportschoenen gaat kopen, loop je de kans dat je pijn krijgt aan je voeten, of dat je zelfs een voetletsel opdoet bij langdurig gebruik van de verkeerde soort sportschoenen. Denk bijvoorbeeld ook aan een verstuiking of blaren als het gaat over het dragen van de verkeerde schoenen. Daarom is het aan te raden om rekening te houden met onderstaande tips als je sportschoenen gaat kopen.

De soort sport die je beoefent

Om de juiste sportschoenen te kopen, moet je de schoenen kopen die passen bij de sport en de ondergrond waarop je de sport beoefent. Als ondergrond kan je denken aan gewoon beton, echt gras, een grasmat, gravel, een zachte ondergrond, of nog andere soorten ondergronden. De soort activiteit die je uitoefent en de ondergrond bepalen samen wat je precies nodig hebt. Ook om gewoon te wandelen is het erg belangrijk om de juiste schoenen te kopen. Je kan uiteraard gewoon in een winkel binnenstappen en vertellen wat je nodig hebt, maar ook kan je op het internet zelf wat onderzoek verrichten om de juiste sportschoenen te vinden.

Goede schoenen zijn beter dan modieuze schoenen

Als je sportschoenen gaat kopen, zorg er dan voor dat de schoenen perfect zijn. Het is beter om goede schoenen aan te schaffen, dan schoenen die minder goed zitten, maar modieuzer zijn. Kijk vooral naar wat goed zit aan jouw voeten en niet naar hetgeen anderen dragen, zoals beroemdheden of vrienden. Een paar sportschoenen die niet goed passen, kunnen alleen maar leiden tot letsels en pijnlijke voeten. Bovendien zal je de sport niet naar wenst kunnen beoefenen.

De juiste maat nemen

Veel mensen maken de fout om de verkeerde maat te kopen. Een sportschoen kan wat ruimer of wat kleiner zitten dan andere voeten. Daarom mag je niet naar de maat kijken, laat je best je voeten opmeten om op die manier de juiste maat in sportschoenen te vinden. De pasvorm moet als gegoten zitten. Houd er wel rekening mee dat je voeten soms wat meer gezwollen zijn. Meestal is het zo dat je voeten ’s avonds wat meer zwellen dan ’s morgens. Daarom is het beter om je schoenen te kopen op dat ogenblik in de dag waarop je voeten het meeste gezwollen zijn.

Doe de wiebeltest

Als je schoenen aan het passen bent, moet je een keertje goed met je schoenen wiebelen. Dit is de zogenaamde wiebeltest. Als je voeten probleemloos wiebelen met de sportschoenen aan, hebben ze binnenin voldoende ruimte. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte zit tussen het schoenuiteinde en je tenen. Ook mag je hiel niet in je schoen glijden als je wandelt of loopt. Sportschoenen moeten meteen comfortabel aanvoelen, zonder dat hier een inloopperiode aan vooraf gaat.

Lees ook: de voordelen van sportsupplementen.