Schietsport voor beginners

0
1577

Schietsport is een veelbesproken sport. Het is immers geen doorsnee bezigheid, al helemaal niet in Nederland. Alhoewel de schietsport in ons land aan strenge wet- en regelgeving gebonden is, is de sport toch bijzonder populair. In dit artikel lees je wat schietsport in Nederland inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken als je het uit wilt voeren.

1. Wat is schietsport?

Schietsport bestaat uit een aantal, veelal competitieve, sporten waarin nauwkeurigheid, snelheid, het schietdoel en het type geweer of pistool het verschil maken.

De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) onderscheidt de volgende schietsportonderdelen:
-Luchtgeweer (ook wel luchtbuks genoemd)
-Geweer met klein kaliber
-Geweer met groot kaliber
-Pistool
-Historisch wapen
-Target Sprint (combinatie van schietsport en hardlopen)
-Kleiduiven schieten

Schietsport is in principe voor iedereen geschikt. Het is al mogelijk om vanaf de jeugd te sportschieten bij een vereniging, onder begeleiding van een volwassene. Om een goede sportschutter te kunnen worden, zijn een goede conditie, lichaamsbeheersing en concentratievermogen belangrijk.

2. Aan welke wet- en regelgeving ben je gebonden?

Hoewel de sport wellicht anders doet vermoeden, is schietsport één van de veiligste sporten in Nederland. Dit is voornamelijk te danken aan de strenge wet- en regelgeving waar de sport aan gebonden is.

Aan de volgende wet- en regelgeving moet een sportschutter zich houden:
Aanschaf: Iedere persoon boven de 18 jaar kan een sportschietwapen aanschaffen. Wel dien je je bij de aanschaf ervan te identificeren met een geldig legitimatiebewijs en geldt er een registratieplicht in het register van de handelaar.
Uiterlijk: Het wapen mag geen gelijkenissen vertonen met een echt vuurwapen. Als dit wel het geval is, ben je strafbaar. Schietdoelen: Het is wettelijk verboden om op levende doelen te schieten. Ook is het verboden om op doelen te schieten die publiekelijk toegankelijk zijn.
Schietlocatie: Je mag een sportschietwapen enkel gebruiken op privéterrein en niet op openbare locaties. Oftewel: wel op eigen erf of bij de schietvereniging, maar niet in het bos.
Vervoer: Het sportschietwapen dien je altijd ongeladen, in een koffer een uit het zicht vervoeren. Het vervoeren van een geladen wapen is strafbaar.