Wat veroorzaakt een lage waterdruk in de douche

0
1783

Een goede douche kan je helpen om ’s ochtends in beweging te komen, of je opfrissen na een goede training of een lange dag werken. Daarom kan het zo frustrerend zijn om met een douche met lage waterdruk om te gaan.

Komt dit je maar al te bekend voor? Heb je te maken met een lage waterdruk in de douche en vraagt ​​je jezelf af wat je eraan kan doen? Lees dan snel verder.

Voordelen van de juiste druk in de douche

Het is de moeite waard om de oorzaak van een slechte waterdruk te achterhalen. Een voor de hand liggende reden is dat je dit wilt weten dat het kernprobleem niet iets is dat later tot grotere problemen zal leiden. Een goede waterdruk zorgt ook voor efficiënter watergebruik en aangenamer douchen.

Het verhelpen van een slechte waterdruk begint met begrijpen wat er mis is gegaan. Of jouw waterdruk nu te hoog of te laag is, het is een rode vlag die aangeeft dat iets niet werkt zoals het hoort.

Wat veroorzaakt een lage waterdruk in de douche – en wat eraan te doen?

Of je nu een lage waterdruk ervaart in één douche of meerdere douches in jouw huis, er is een mogelijkheid dat één van de volgende veelvoorkomende problemen de oorzaak is:

Het vermogen van de Cv-ketel is niet voldoende

Een te lage waterdruk onder douche kan komen door een te laag vermogen van de Cv-ketel in je huis. Je kijkt dan naar de CW-label. De CW-label van een combiketel geeft aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een hoger getal staat voor meer en sneller warm water. Vraag dit na voor het aanschaffen van een regendouche of douchekraan. Het kan noodzakelijk zijn om een cv-ketel aan te schaffen met meer vermogen, zodat de waterstraal een goede druk heeft en het warmwatercomfort optimaal is.

Te veel vraag naar de watervoorziening

Als je onder jouw inloopdouche staat terwijl de vaatwasser draait of het toilet wordt doorgespoeld, wordt je watertoevoer naar twee verschillende plaatsen geleid. De druk wordt in feite verdund en een deel van het water dat naar de douche zou zijn gegaan, wordt ergens anders naartoe gestuurd. Als de waterdruk van de douche stijgt en weer normaal wordt terwijl er geen ander water wordt gebruikt, is dit waarschijnlijk het probleem.

Oplossing: laat geen andere kraan kraanwater tappen als je onder de douche staat.

De douchekop is verstopt

Als de douche de enige is met een lage waterdruk, ongeacht het aantal kranen, kan het probleem een ​​verstopte douchekop zijn.

Oplossing: Je zal waarschijnlijk de douchekop moeten losschroeven om deze te verwijderen. Controleer of er een obstructie is waardoor het water niet vrij kan stromen. Verwijder eventueel bezinksel door de douchekop een nacht in een kom met azijn te laten weken en hinderlijk materiaal eruit te duwen met een tandenstoker. Meestal kan de douche verstopt raken door hardnekkig kalk. Als alternatief kan het zijn dat je de douchekop moet vervangen.

Je hebt een waterbesparende douchekop

Als het probleem zich voordeed sinds je in je nieuwe huis bent komen wonen, is het mogelijk dat je een waterbesparende functie in de douchekop hebt en dat je dit niet wist. Deze douchekoppen zijn ontworpen om het waterverbruik te verlagen, wat ook kan betekenen dat de waterdruk wordt verlaagd.

Oplossing: Bepaal of je een waterbesparende douchekop hebt geïnstalleerd. Vervang deze dan door een standaard douchekop.

Jouw waterleiding lekt

Een groter probleem dat de douchedruk kan beïnvloeden, is een probleem met de waterleiding. Als het niet helemaal open is, als de hoofdleiding lekt of verstopt is, of als er een gerelateerde storing in de apparatuur is, zal de waterdruk in het hele huis waarschijnlijk worden beïnvloed. Als je net een nieuwbouwhuis hebt gekocht, is het mogelijk dat de waterleiding niet helemaal is geopend.

Oplossing: Vraag de waterleverancier om jouw waterleiding te controleren op lekkage, evenals de afsluiter op jouw watermeter om te zien of deze helemaal naar de “open” positie is gedraaid om de waterstroom te maximaliseren.

Een lekkere douche is één van de kleine luxe van het leven. Dat geldt ook voor het hebben van een badkamer met hoogwaardige armaturen en design.