Hoe geordend is jouw kledingkast?

0
1343

Nederlanders hebben gemiddeld 173 kledingstukken per persoon. Dertig procent van de kleding dragen we nauwelijks. Jaarlijks wordt er gemiddeld 46 kledingstukken gekocht en we gooien iets minder kleding weg.

Geordend hangen en opvouwen

Het aantal van 173 lijkt veel, maar daar hoort ook ondergoed en sokken bij die per stuk meetellen. Het is wel zo prettig om al die kleding te ordenen in een kledingkast. Kleding wordt meestal per soort geordend; broeken, jurken, rokken en bovenkleding. Kleding kan gehangen worden of opgevouwen worden. Kledingkasten zijn dikwijls in te delen met schappen en roeden. Afhankelijk van de hoogte van de kast zijn er dubbele hangmogelijkheden. Een kledingkast heeft een diepte van minimaal 50 centimeter.

Kies voor een goede indeling

De meeste kledingkasten worden in de slaapkamer geplaatst. Standaard betreft het een zesdeurs kast met een breedte van zo’n 2,5 meter en een hoogte van 1,80 meter. Een kledingkast met schuif- of zweefdeuren zijn ruimte besparend en hebben een strakke en moderne uitstraling. Het meest ideaal zijn de kledingkasten die op maat worden geleverd waarbij er een vrije indeling is inclusief laden. Vooral voor de kleine kledingstukken zijn deze laden natuurlijk erg handig. Er zijn ook speciale rekjes die je onder de schappen kunt hangen. Ook voor schoenen zijn er speciale opbergmogelijkheden zoals een uitschuifbaar schoenenrek of schoenenplanken met een profiel. Voor laarzen zijn er laarzenhouders met of zonder klemmen.

Kies voor kleur

Wit is een neutrale kleur en het heeft een chique uitstraling waarbij je kunt kiezen uit een matte of hoogglans uitvoering. Zijn het schuifdeuren kies dan voor één spiegeldeur. De huidige trend is vooral zwart en grijs. Een zwarte of grijze kledingkast in hoogglans of houtlook valt op, maar kan uitstekend combineren met andere kleuren in de slaapkamer. Voor de kinderkamers zijn er de ouderwetse houten meidenkasten of blankhouten kledingkasten van grenen die je in diverse afmetingen en indelingen kunt krijgen. Er is ook een lockerkast in hout in plaats van metaal. In grijs gelakt lijkt het een stalen kast.

Een zwaar verchroomd kledingrek kan een eyecatcher worden in jouw slaapkamer. Bijvoorbeeld voor overhemden of blouses. In dezelfde trend zijn er dressboys. Handig om kleren klaar te leggen voor de volgende dag. Ze zijn er in verschillende stijlen en materialen.