Een robot grasmaaier voor het mooiste gazon

0
1392

Met een robot grasmaaier kun je veel tijd besparen op het tuinonderhoud. Een robot grasmaaier is een apparaat, dat het gazon volledig automatisch op de juiste lengte houdt. Het is dus een zelfrijdende grasmaaier, die de grassprieten op de juiste lengte afsnijdt, het gras vermaalt en het afval als voedingsstof op het gazon strooit. Het maaipatroon wordt in de robot grasmaaier geprogrammeerd. Sensoren en begrenzingslijnen zorgen ervoor dat de robotmaaier niet buiten het gazon komt of tegen obstakels aan botst. De grootste robot grasmaaiers die verkrijgbaar zijn kunnen gazons tot 5.000 vierkante meter maaien.

Waaruit bestaat een robot grasmaaier?

In tegenstelling tot een kettingzaag, die je kunt opbergen in de schuur, staat een robot grasmaaier altijd buiten. Naast de maaier bestaat het apparaat uit een oplaadstation en lijnen, die aan de randen van het gazon worden aangebracht. Het apparaat maait volgens een van tevoren bepaald patroon het gazon. Als tijdens het maaien de oplaadbare accu leeg raakt, rijdt het apparaat automatisch naar het oplaadstation, waar het met behulp van zonne-energie of stroom uit het lichtnet wordt opgeladen. Als de accu weer is opgeladen gaat het maaien verder vanaf de plek waar de maaier was gebleven.

Het gazon vrij houden van grote takken

Een robot grasmaaier werkt alleen goed als er geen takken vlak boven het gazon hangen. Om dat te voorkomen moet je één of twee keren per jaar de tuin snoeien met behulp van een kettingzaag. Voor kleinere tot middelgrote tuinen kun je het beste een lichtgewicht kettingzaag gebruiken, die gevoed wordt door een accu. Deze apparaten maken minder lawaai dan een professionele kettingzaag met een benzinemotor. De accu kettingzaag is krachtig genoeg om flinke takken af te zagen. De accu’s hebben een grote capaciteit. Maar als je bang bent dat je niet door kunt werken vanwege een lege accu is een extra accu een optie.