Jura koffiemachines: zijn ze de investering waard?

0
1884

Wie op zoek gaat naar een nieuwe koffiemachine komt al gauw het Zwitserse merk Jura tegen. Jura is een premium merk wat je terugziet in de prijs en het design van de producten. Voor een simpel koffiezetapparaat dat alleen zwarte koffie zet betaal je minimaal 600 euro wat natuurlijk een flinke som met geld is. Maar zijn Jura koffiemachines nu echt de investering waard?

Jura in het kort

Jura is een Zwitsers merk dat al jarenlang een wereldwijde speler is op het gebied van volautomatische koffiemachines. Sterker nog, het is gespecialiceerd in het maken van volautomaten voor thuis en op het werk. Voor de mensen die het nog niet wisten: met een volautomaat zet je koffie van versgemalen bonen dankzij de ingebouwde koffiemolen. Met 1 druk op de knop zet je een espresso of een cappuccino. Waar het eigenlijk om draait is om heerlijke koffie te zetten zonder er al teveel moeite voor te doen. Wie rondkijkt naar een nieuw apparaat komt al gauw Jura tegen. Waar je bij merken zoals Philips of Krups al een volautomatische koffiemachine koopt voor enkele honderden euro’s zal je voor een Jura instapmodel minimaal 600 euro moeten neerleggen. Waarom zijn die verschillen nu precies zo groot? Dit heeft meerdere redenen die we in dit artikel verder zullen toelichten.

Uitstekende bouwkwaliteit

Als je verschillende reviews van Jura koffiemachines leest zoals de Jura E4 of de Jura Ena 4 wordt vaak benadrukt dat de bouwkwaliteit echt een stuk beter is dan bij andere merken. Zo is er gekozen voor de beste materialen voor zowel de binnen- als buitenkant. Op deze manier kun je lang met je machine doen. Je betaald dus een hogere prijs, maar mag dus ook een langere levensduur verwachten. Daarbij moet ik wel een kanttekening maken: voor een langere levensduur is goed onderhoud belangrijk. Maar de onderhoudskosten bij een volautomaat, dus ook bij Jura, liggen behoorlijk hoog. Zo zal je de waterfilter regelmatig moeten vervangen en wordt aanbevolen om verschillende schoonmaakproducten aan te schaffen. Ook als er onderdelen kapot gaan, betaal je bij Jura de hoofdprijs omdat de officiële onderdelen voor veel geld worden aangeboden.

Heerlijke koffiesmaak

Als je de reviews leest van klanten zijn ze het er allemaal over eens dat de koffie uit een Jura koffiemachine onwijs goed smaakt. Als we de gebruikers moeten geloven zit er dus wel degelijk een verschil in de smaak van de koffie. Dit heeft deels te maken met de speciale zetmethode die door Jura de Pulse Extraction Process wordt genoemd, waarbij de gemalen koffie eerst nat wordt gemaakt. Zodoende kunnen de aroma’s vrijkomen. Bij de nieuwe E-serie modellen van Jura wordt de gemalen koffie van alle kanten (3D) besproeid. Zo haal je dus het maximale uit je koffie en dat proef je direct terug. Kijk wel goed naar welk type apparaat je gaat kopen, want in een aantal review wordt duidelijk dat bepaalde types niet in staat zijn om hete koffie te zetten. Of dat het melkschuim niet optimaal warm is. Het zou natuurlijk heel vervelend zijn als je de hoofdprijs neergelegd, maar dan is de koffie niet warm genoeg

Je betaald voor het merk

Tot slot moeten we natuurlijk ook toegeven dat je grotendeels voor het merk betaald. Jura heeft een hele goede reputatie en een sterk merk neergezet. Als je bij Jura een koffiemachine koopt weet je dat die lang meegaat (uiteraard zijn er uitzonderingen) en dat je er lekkere koffie mee zet. Door deze goede reputatie is Jura in staat om meer geld te vragen voor haar machines. Zie je dit niet zitten en vind je het prima om het met een minder bekend merk te doen zonder in te leveren op kwaliteit? Dan zou je eens naar het merk Nivona kunnen kijken.