10 x zo ga je veilig het water op

0
1233

Varen doe je samen en daarom behoud je ook de veiligheid op het water samen. Op het water gelden echter andere regels dan op de weg en daarom is het belangrijk om deze regels goed in je oren te knopen voordat je het water opgaat. In dit artikel lichten we daarom 10 tips uit waardoor jij straks ook veilig het water op gaat.

1. Ken de vaarregels: zoals al eerder benoemd gelden er andere regels op het water. Bestudeer daarom de vaarregels goed voordat je een boot gaat besturen.

2. Houd stuurboord aan wal: oftewel, rechts aanhouden. Ook onder smalle bruggen is het belangrijk om altijd rechts aan te houden om gevaarlijke situaties te voorkomen.

3. Vaar een duidelijke koers en snelheid: zorg dat andere boten goed kunnen zien hoe hard jij gaat. Zo kunnen zij ook inschatten wat het verkeer op het water doet.

4. De dode hoek van binnenschepen: grote schepen zijn net als vrachtwagens, zij hebben door hun massale bestaan weinig zicht en dus ook een dode hoek. Dit is de hoek waar de schipper de kleinere schepen niet kan zien.

5. Laat schepen makkelijk passeren als zij harder gaan dan jou.

6. Mijd het schroefwater van binnenschepen: als deze draaien kunnen ze je zomaar meters opzij duwen.

7. Stop op een veilige plek, altijd. Stop nooit in een bocht of vlakbij een brug: dan ben je moeilijker te zien.

8. Als je een sluis invaart, zorg dan dat je stootwillen hebt hangen aan de kant van de muur.

9. Zet je motor uit, dit is beter voor het milieu.

10. Houd altijd voldoende afstand en zorg dat er genoeg reddingsvesten aan boord zijn.

Na het varen

Ben je klaar met varen, gooi dan altijd je afval in de afvalbak en nooit overboord. Houd het water netjes, want dat is veiliger en beter voor het milieu. Dieren worden er ziek van en een stuk plastic in de motor kan hem zo maar de das omdoen.