Deze tips helpen jou om de ideale woning te vinden

0
1864
Huis kopen

Ben jij op zoek naar een woning? Dan zal dat zeker spannend en leuk zijn. Echter kan het ook stressvol zijn, vooral als het de 1e keer is dat je op zoek bent naar een huis. Daarom is het aan te raden om rekening te houden met enkele tips alvorens je op zoek gaat naar een huis. Het is namelijk erg belangrijk dat je nieuwe huis aan al je behoeften voldoet.

Het juiste type huis kiezen

Er bestaan heel wat soorten huizen die ook op de markt beschikbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan moderne woningen, landelijke woningen, herenhuizen, gesloten bebouwingen, open bebouwingen, villa’s, enzovoort. Daarom is het belangrijk om voor jezelf uit te maken welk type huis je wilt. Maak daarnaast ook een lijst met alle mogelijkheden die je woning moet bevatten, zoals bijvoorbeeld het aantal slaapkamers die je nodig hebt. Als het er veel zijn, probeer dan de belangrijkste voor jou te markeren om je keuze gemakkelijker te maken. Houd ook altijd rekening met de wensen van de andere gezinsleden.

De juiste prijsklasse instellen

Uiteraard kost het kopen van een woning geld. Ook hierin zijn heel wat prijsklassen beschikbaar. Of je nu een huis wilt van 200.000 euro, of van 1 miljoen euro, het moet natuurlijk in je budget passen. Wanneer je niet goed weet hoeveel je precies kan en mag uitgeven aan een woning, is het goed om advies te vragen bij de bank. Je kan er een lening aanvraag indienen, of een simulatie doen met betrekking tot een mogelijke lening. Wanneer je dit doet, heb je een beter zicht op je financiële situatie bij het kopen van een woning. Op die manier kan je op zoek gaan naar een woning die binnen je budget past. Zet daarom bij je zoektocht altijd een maximumlimiet vast alvorens je huizen gaat bezoeken. Het heeft namelijk geen zin om huizen te bezichtigen die je uiteindelijk toch niet kan betalen.

Verbouwingen overwegen

Bij het zoeken naar een woning, kan je misschien huizen tegenkomen die niet volledig in je smaak liggen, of die niet in een goede staat verkeren, maar die zich wel in je prijsklasse bevinden. Hierbij kan je de optie openhouden om het huis te verbouwen of uit te breiden. Denk op voorhand goed na of je dit wel wenst. Als je echt geen verbouwingen wilt uitvoeren, moet je dergelijke woningen uit je zoekcriteria schrappen. Wanneer je wel verbouwingen wenst uit te voeren, kan je misschien je eigen droomhuis ontwerpen!

De ligging van de woning

Als je een woning gaat kopen, moet je rekening houden met de ligging van de woning. De ene plaats zal je beter liggen dan de andere. Misschien houd je meer van de stad dan van het platteland, of juist omgekeerd. Ook op dit gebied moet je al je wensen in overweging nemen. Denk hierbij ook aan dichtbij zijnde plaatsen, zoals scholen of parken.

Rekening houden met waardebepalingen

Als je een huis ziet, kan je wat rondkijken in de buurt en prijzen vergelijken met andere huizen in dezelfde categorie. Misschien kan de verkoper nog wat van de prijs doen als je deze niet correct vindt.

Lees ook: enkele voordelen van een professionele verhuisdienst.