Een harnasgordel bij werken op hoogte is veilig

0
487

Sommige beroepen vereisen specifieke vaardigheden om vallen van hoogte te voorkomen. Deze mensen zijn niet beschermd door collectieve valbescherming, maar zijn afhankelijk van persoonlijke bescherming zoals een harnasgordel en leeflijnen.

Harnasgordel veilig bij juiste pasvorm

Een harnasgordel wordt persoonlijk aangemeten omdat een niet passende gordel lichamelijke schade toebrengt als de nood aan de man is. Een harnas heeft banden die benen, borst en schouders ondersteunen. De banden zorgen dat de krachten die tijdens een val ontstaan op een juiste manier worden opgevangen. Dit betekent een zorgvuldig vastmaken en instellen van het harnas. Het harnas wordt op de rug aangelijnd bij een éénpuntsharnas. Betreft het een tweepuntsharnas dan is er ook een bevestiging op de borst. Als iemand valt, blijft het lichaam altijd rechtop hangen.

Valdemper en valstop-oprolsysteem

De aanlijning gebeurt met een enkele of dubbele vallijn. Is het nodig dat iemand zich op hoogte moet verplaatsen dan is een Y-lijn nodig. Door één van de twee lijnen te verplaatsen ontstaat er bewegingsruimte waarbij één lijn verankerd blijft. Om de krachten bij een val te absorberen wordt er een valdemper gebruikt. In plaats van een valdemper is er een valstopapparaat. Dit apparaat heeft een automatisch oprolsysteem zodat er steeds sprake is van een strakke lijn. Het systeem blokkeert de vallijn bij een te grote versnelling van de lijn.

Verschillende harnassen

Er zijn speciale veiligheidsharnassen voor specifieke werkzaamheden, bijvoorbeeld wanneer iemand hangend zijn werkzaamheden moet doen. We onderscheiden drie soorten; standaard harnas, zitharnas en een positioneringsharnas. Het zitharnas wordt gebruikt om ook te kunnen afdalen aan een touw. Rope Access techniek wordt gebruikt bij situaties waar geen hoogwerker of steigermateriaal kan worden ingezet. Deze techniek ook wel abseiltechniek genoemd, vereist speciale training. De verankering van de vallijn is het cruciale punt. Meestal worden speciale ogen gebruikt die minimaal een kracht van 1000 kilogram kunnen opvangen.