Beter plannen? Ga aan de slag met time management!

0
632

Is jouw to-do list op werk of thuis soms ook langer dan er uren in een dag zitten? Dan is het misschien slim om je tijd efficiënter in te gaan delen. Dat kan door goed time management. Ga met deze tips direct aan de slag!

Wat is time management?

Time management houdt het efficiënt inplannen van je tijd in, zodat je je tijd nuttig maar vooral doelbewust besteedt. Het resultaat? Je werkt slimmer en krijgt meer gedaan, waardoor je uiteindelijk juist tijd overhoudt. In dit artikel delen we een aantal tips om zelf met time management aan de slag te gaan. Wil je meer over time management leren? Dan kun je ook een training time management volgen.

Schrijf je taken op

De eerste en belangrijkste tip om je tijd efficiënt in te delen, is om alles op te schrijven wat je moet doen. Pas wanneer je goed in beeld hebt gebracht wat er op je to do lijst staat, kun je bedenken welke taak je wanneer op gaat pakken. Zo voorkom je dat je toch nog even die ene taak tussendoor oppakt en houd je je echt aan je gestelde plan.

Schat per taak in hoeveel tijd je nodig hebt

Heb je alle taken opgeschreven? Wellicht wil je gelijk aan de slag gaan met de taak bovenaan de lijst. Maar er is een manier om het efficiënter aan te pakken. Vraag jezelf af, voordat je met de lijst aan de slag gaat, hoeveel tijd je per taak nodig hebt. Verwacht je dat de bovenste taak bijna een hele dag gaat duren, maar moet de vijfde taak op de lijst echt vandaag af? Dan is het niet slim om de lijst van boven naar beneden af te werken. Door van tevoren in te schatten hoeveel tijd je per taak kwijt gaat zijn, weet je precies welke taken je eerst op moet pakken.

Prioriteer je taken

Naast inschatten hoeveel tijd je per taak kwijt gaat zijn, is het ook belangrijk om de taken te prioriteren. Bepaal daarom op een bewuste manier welke taken belangrijk zijn en welke niet. De taken die echt belangrijk zijn, worden prioriteiten en zet je bovenaan je lijst. Wat dan belangrijke taken zijn? Vaak zijn dat taken die bijdragen aan je doelen. Je kunt dit onder andere bepalen aan de hand van de Eisenhower matrix.

Durf ‘nee’ te zeggen

Het kan zijn dat je een oneindige lijst van taken hebt die je nog graag wilt of moet doen. Durf daarom ‘nee’ te zeggen. Zeg je geen nee en ga je alle taken proberen te doen? Grote kans dat je dan alleen maar gestrest raakt, of ontevreden omdat niet alle taken lukken. Bepaal daarom van tevoren welke taken je op gaat pakken en zeg nee tegen de andere taken. Zo zorg je voor meer rust in je hoofd!

Plan je taken in

Dit is misschien lastiger dan het in eerste instantie lijkt. Zo kun je willekeurig taken opschrijven en dit een planning noemen, maar bij time management gaat het erom dat je een to do lijst maakt met taken die echt belangrijk zijn om te doen en waarbij je doelbewust bepaald welke taken je vandaag wel en welke je niet op gaat pakken.