Wanneer is sporten te extreem?

0
1075

De meeste mannen houden ervan om te sporten, maar vaak gaan ze zo ver dat sporten extreem wordt. Sporten is natuurlijk een uitstekende manier om in vorm te blijven en voor het opbouwen van een goede conditie. Regelmatig een sport beoefenen draagt ook bij aan een gezonde levensstijl.

Te veel druk tijdens het sporten

Als je gaat sporten in teamverband, of met andere personen, kan dit zeer aangenaam zijn. Echter kan dit ook een keerzijde bezitten. Het is namelijk mogelijk dat er te veel druk gezet wordt als je niet op je eentje gaat sporten. In dat geval moet je presteren en worden er misschien verwachtingen geschept. Je zal bijvoorbeeld een bepaald aantal kilometer moeten rijden met de fiets, of aan een bepaald tempo moeten hardlopen, een minimum aantal worpen in de basketbalring moeten gooien, enzovoort. Op die manier kan een sporten onder druk komen te staan. Daarom is het belangrijk om te sporten met plezier.

Sporten in combinatie met een sociaal leven en werk

Als je gaat sporten, mag je sociale leven daar niet onder lijden. Sporten moet plezierig zijn. Als je te veel sport, kunnen andere zaken in gedrang komen, zoals je sociale leven, bepaalde activiteiten of zelfs je werk. Stel daarom een marge in waarbij je bepaalt hoeveel tijd je spendeert aan het sporten.

Denk niet te veel aan winnen

Wanneer je sport en je wilt elke keer opnieuw winnen, kan dit je ook elke keer grote teleurstellingen opleveren. Speel daarom goed, probeer te winnen, maar wees hier realistisch in. De drive om te willen winnen is natuurlijk de allerbeste, maar een overdreven mentaliteit hieromtrent kan onrealistische verwachtingen wekken. Hierdoor kan je het plezier van sporten wegnemen.

Fysieke gevaren bij extreem sporten

Als je op een extreme manier gaat sporten, kan je hierdoor fysiek last krijgen. Je loopt bijvoorbeeld gevaar om je gewrichten te beschadigen, voor een spierscheur, of andere negatieve gevolgen van te veel sporten. Vooral als je gevoelig bent aan een bepaald lichaamsdeel, of wanneer je in het verleden al een negatieve gevolgen hebt ondervonden aan je lichaam moet je opletten dat je geen nieuwe blessures krijgt. Sommigen moeten zelfs chirurgische ingrepen ondergaan doordat ze te extreem hebben gesport.

Gezond sporten

Echter mag bovenstaande je niet afschrikken om te sporten. Als je op een gezonde manier sport, kan dit je helpen om in een betere conditie te zijn, om bepaalde spiergroepen te ontwikkelen, om strakker te zijn en zelfs om gewicht te verliezen. Doe dus zeker en vast aan sport, maar zorg ervoor dat je jouw lichaam niet te veel belast. Als je op een extreme manier gaat sporten, kan dit je gezondheid namelijk in gevaar brengen. Iedereen sport op een ander niveau. Daarom moet je kijken naar je eigen niveau bij het sporten en daarmee rekening houden. Probeer niet over je eigen mogelijkheden te gaan, want dat kan resulteren in een blessure of in een negatieve gezondheidstoestand. Door te sporten naar je eigen kunnen, zal ook je zelfwaarde toenemen en onthoud: een sport moet altijd plezierig blijven!

Lees ook: de juiste digitale weegschaal kopen.