Drie voordelen van het inrichten met bamboe!

0
727

In dit artikel noemen we 3 voordelen van het gebruik van bamboe voor de inrichting. Maar eerst voor de volledigheid was is bamboe en waar komt het vandaan.

Wat is bamboe

Bamboe is familie van gras en er zijn veel verschillende soorten van. Het zijn holle stengels die recht omhoog groeien. De hoogte en dikte hangt af van de soort. De grootste is de reuzenbamboe. De stengels daarvan hebben een diameter van 30 cm en een hoogte tot 35 m! Er zijn bamboesoorten die een meter per dag kunnen groeien. Vanwege die groeisnelheid is bamboe duurzamer dan hout. Samengevat zijn de algemene kenmerken van bamboe de groeisnelheid, de duurzaamheid en ook de sterkte.

Waar komt bamboe vandaan

De bamboe is een plant die in de (sub)tropische gebieden groeit van Latijns-Amerika, Azië en Afrika. In Centraal China en het zuiden van Noord-Amerika komen de meest noordelijke soorten voor. Het meest zuidelijk komt bamboe voor in Patagonië. Ook in het noorden van Australië is bamboe te vinden.

Enige toepassingen

Er zijn heel veel toepassingen van bamboe. Om mee te beginnen wordt bamboe gegeten, niet alleen door pandaberen, maar ook door mensen. Enige andere voorbeelden van het gebruik zijn muziekinstrumenten, kleding, vishengels, speelgoed en in de bouw. In huis wordt het toegepast voor plafonds, vloeren, keukens, zonwering, meubels en als decoratie. De populariteit van het gebruik van bamboe voor het interieur neemt toe. In de volgende paragraaf gaan we in op de redenen daarvoor.

Waarom bamboe voor het interieur

We begonnen dit artikel met te melden dat we drie voordelen zouden geven voor het gebruik van bamboe voor het interieur. Die volgen hier:

  • We noemden al dat bamboe duurzaam is vanwege de snelle groei en de grote verspreiding. Op veel plaatsen in de wereld worden meer bomen gekapt dan er wordt geplant. Dat geeft erosie. Bomen gebruiken CO2, water en zonlicht om in onder meer zuurstof. Die omzetting vindt plaats in de bladeren. Ook wordt bamboevezel volledig biologisch afgebroken.
  • Het bamboe is zeer veelzijdig. In de woning kan het voor veel toepassingen worden gebruikt. We hebben daar voorbeelden van gegeven. Bij zonwering kan je denken aan een bamboe rolgordijn of jaloezie. Overal waarvoor hout kan worden gebruikt, is bamboe ook geschikt.
  • Bamboe in huis is onderhoudsvrij. Je kunt die natuurlijk verven of meer glans geven met een laag van transparante lak. Die toevoegingen zal je wel wat onderhoud moeten geven.