Het wordt ook wel het ‘kleine kamertje’ genoemd en is onmisbaar in ieder huis. We hebben het natuurlijk over het toilet. Het is in deze ruimte dat de opmars van het hangtoilet de laatste jaren steeds zichtbaarder wordt. Maar, waarom is het hangtoilet tegenwoordig zo populair en wat zijn nu eigenlijk de voordelen ten opzichte van een ‘ouderwets’ staand toilet? In dit artikel leggen we het je uit!
Wat is een hangtoilet?
Zoals de naam al doet vermoeden hangt bij een hangtoilet de pot direct aan de muur. Het inbouwreservoir is in tegenstelling tot een staand toilet in de muur verwerkt. Zo zijn alleen de pot en de doortrekknop dus nog zichtbaar.
Wat zijn de voordelen?
Het wegwerken van het inbouwreservoir achter de muur raakt direct aan een van de belangrijkste voordelen van een hangtoilet. De nette wandafwerking ziet er natuurlijk een stuk strakker uit dan een toilet met ouderwetste stortbak. Natuurlijk is dit ook een kwestie van smaak, maar bijkomend voordeel van een hangtoilet is dat de zwevende pot er ook voor zorgt dat de ruimte groter oogt in vergelijking met een staand toilet. Dit omdat een staand toilet iets van de muur af moet staan en daardoor meer ruimte in beslag neemt dan een hangend toilet.
De zwevende pot zorgt er bovendien voor dat de vloer vrij blijft. Dit oogt niet alleen ruimtelijker, maar is ook nog eens hygiënisch(er). Alle hoekjes zijn op deze manier namelijk eenvoudig te bereiken en schoon te maken. Dit in tegenstelling tot een staand toilet waarbij je je vaak in moeilijke al dan niet onmogelijke bochten moet wringen om achter het toilet schoon te maken.
Wat zijn de nadelen?
Zijn er dan helemaal geen nadelen? Het installeren van een hangtoilet brengt vaak meer werk en kosten met zich mee in vergelijking met een staand toilet, zeker wanneer je een oude staande pot wil vervangen. Wanneer je het hangtoilet echter geïnstalleerd is, zul je er geen omkijken meer naar hebben.