Wat is Minecraft?

0
1385

Wie kent het niet? Het beruchte blokjes spel. In deze blog verkennen we de wereld van Minecraft en wat deze game nou zo speciaal maakt.

Het begin

Minecraft werdt in 2011 uitgebracht door Mojang, op het eerste gezicht lijkt het spel niet heel bijzonder, maar toch zijn er miljoenen spelers op de wereld die dit spel spelen. Waarom?

Het succes van Minecraft

Wat maakt Minecraft dan nu zo speciaal, en hoe kunnen deze blokjes kinderen maar ook volwassenen eindeloos bezighouden?

Dit heeft ermee te maken dat Minecraft een zogenaamde sandbox game is. Nu hoor ik je denken, wat is een sandbox game? Een sandbox game is een spel waarbij de speler meer vrijheid wordt gegeven dan bij een normaal spel. Je kent het vast wel; je koopt een spel doorloopt de storyline en het spel kan terug op de plank. Dit is absoluut niet het geval bij Minecraft.

Minecraft is gebaseerd op het idee dat spelers eindeloos kunnen ‘rondzwerven’ op een wereld die constant vernieuwd (gegenereerd) wordt waardoor de speler steeds te maken krijgt met nieuwe omgevingen ‘biomes’ en uitdagingen. Daarnaast wordt de creativiteit en inventiviteit van de spelers op de proef gesteld, spelers kunnen de meest absurde bouwwerken maken en de meest vernuftige functionele ‘redstone’ constructies maken.

Deze constante uitdaging van de creativiteit van spelers wordt aangevuld door constante updates die worden toegevoegd, Minecraft is een spel dat zich blijft ontwikkelen met nieuwe functionaliteiten zoals nieuwe blokken, monsters en werelden.

Multiplayer

Nu kan het bovenstaande wellicht enigszins saai overkomen als je bedenkt dat je dit allemaal zelf in je eentje moet doen, maar ook daarvoor biedt Minecraft een oplossing.

Spelers kunnen namelijk hun eigen server maken waardoor ze 24/7 in dezelfde wereld kunnen spelen, of ze kunnen via een LAN-verbinding samen spelen met hun vrienden. Dit biedt natuurlijk weer eindeloos meer mogelijkheden, samen met vrienden: bouwen, vechten en ontwikkelen.

Een eigen server opzetten om samen te spelen met vrienden is tegenwoordig relatief makkelijk bij een hosting partij als WitherNode, hier kun je gemakkelijk en snel jouw eigen Minecraft server opstarten waar je vervolgens samen kunt spelen met jouw vrienden.

Plugins en mods

En alweer moet ik zeggen dat de grenzen van het spel hierbij niet ophouden. In aanvulling op deze mulitplayer versie van de game kunnen programmeurs hun eigen toevoegingen maken aan de game, door middel van zogenaamde modpacks kunnen programmeurs de game volledig aanpassen en bijvoorbeeld dinosaurussen toevoegen. Daarnaast kunnen programmeurs ook zogenaamde plugins maken voor Minecraft servers die het mogelijk maken om bijvoorbeeld zogenaamde minigames te maken.

Er zijn talloze commerciële Minecraft servers die dagelijks duizenden spelers vermaken met hun eigen op maat gemaakte minigames zoals bijvoorbeeld; Hunger games, een twist op de bekende hunger games serie en een minigame waarbij je in een wereld wordt neergezet samen met andere spelers en moet vechten tot het eind.

Conclusie

Minecraft is een veelzijdige game met talloze mogelijkheden. De creativiteit van spelers en inventiviteit die constant wordt beproefd door de nieuwe updates zorgt ervoor dat spelers de game nooit saai wordt.

De multiplayer wereld van Minecraft biedt daarnaast eindeloos veel mogelijkheden met minigames die spelers zelf kunnen ontwikkelen en het online beleven van avonturen met vrienden in een uitdagende omgeving.

Hou jij ook van een uitdaging? Kijk dan nu eens op WitherNode. WitherNode is al 6 jaar een betrouwbaar bedrijf voor Minecraft Server Hosting. Bekijk de mogelijkheden voor jouw eigen Minecraft server en wie weet word ook jij opgezogen in de wereld van Minecraft!