Onderhoudstips voor je auto

1
963
Auto onderhouden

Ben jij ook in het bezit van een auto, zoals heel wat mensen? Dan ben je misschien op zoek naar tips om goed voor deze auto te zorgen. Wanneer je jouw auto goed onderhoudt, zal dit de levensduur van je wagen verlengen. Daarom geven wij jou in dit artikel enkele tips die je kunnen helpen om je auto goed te onderhouden.

View this post on Instagram

"Pak gewoon de fiets!" Ja, was het maar altijd zo'n feest, maar soms moet je nou eenmaal met de auto ?. En hoe kan je dan alsnog relatief duurzaam rijden met simpele aanpassingen (zonder een elektrische auto te kopen of te carpoolen)? Dat vroeg ik me af. We weten allemaal wel dat je rustig moet rijden en optrekken en de auto stil moet zetten als je lang stilstaat, maar wat is nou duurzamer; de snelste weg of juist de kortste? ? Of beter die waar zo min mogelijk stoplichten zijn? Daar is zoals gewoonlijk geen eenduidig antwoord op, want de meest duurzame route zit volgens onderzoek van @tilburguniversity zo'n beetje tussen de snelste en kortste in. Wél kan je rekening houden met deze 5 tips van @milieucentraal en Het Nieuwe Rijden: 1) Het meest duurzaam is rijden met een snelheid van 70 tot 90 km/h. Kies dus bij voorkeur een route die over snel- en hoofdwegen gaat ?. Daarmee kom je ook minder stoplichten tegen. 2) Rijd je alleen in de bebouwde kom, kies dan voor routes waar je zoveel mogelijk een constante snelheid kan aanhouden. Routes met zo min mogelijk stoplichten, bochten, drempels en rotondes dus. Je kan beter een stukje omrijden dan steeds weer afremmen en optrekken. 3) Combineer meerdere bestemmingen in één rit, want een opgewarmde motor verbruikt half zoveel brandstof als een opgewarmde ?. Daarnaast bespaar je natuurlijk kilometers als je meerdere ritjes combineert. 4) Schakel bij 2.000 tot 2.500 toeren naar een hogere versnelling. Ik schakel altijd op het gehoor, maar het schijnt dat de meeste mensen dan te laat omhoog schakelen ?. Toch maar eens naar de toerenteller gaan kijken dus. 5) Tenslotte, pomp je banden elke 2 maanden op (iets voor in de agenda). Dan heb je namelijk de ideale grip op de weg, wat zowel rijden als remmen efficienter maakt. Ik heb dit eerlijk gezegd nog nooit gedaan, eens kijken of ik het bij de volgende tankbeurt durf… ? Check wel even de ideale bandenspanning voor jouw banden (zie link in de bio). . De schoonste route volgt gemiddeld genomen trouwens voor 65-70% de snelste route, zegt Tilburg Universiteit. Als je twijfelt, kies dan dus liever de snelste dan de kortste route. Lette jij al op deze 5 punten?

A post shared by Duurzaam leven met impact (@lottevanderzanden) on

Regelmatig de olie van je wagen controleren

De olie van je auto moet regelmatig ververst worden. Dit is voor verschillende redenen een noodzaak. Zo kan de olie bijvoorbeeld dikker worden als deze te lang in de auto blijft zitten, hetgeen ook gekend is als viskeus. Dit kan leiden tot onder andere verminderde prestaties van je auto en zelfs tot verstopping van bepaalde delen van de motor. Het grote voordeel van het regelmatig verversen van de olie kan de prestaties van je wagen aanzienlijk verbeteren. Olie kan de motor van je wagen smeren en het kan ook de warmte van de motor absorberen. Als je wat aanleg hebt om aan je auto te sleutelen, kan je de olie gemakkelijk zelf verversen op regelmatige tijdstippen. Ben je hier echter wat onwennig mee, dan kan je beter naar een garagehouder gaan die dit voor jou zal uitvoeren. Uiteraard is het belangrijk om de olie van je auto op een efficiënte manier te verversen. Te veel olie bijvullen kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn.

De bandenspanning regelmatig controleren

Wat ook belangrijk is om regelmatig te controleren, is de bandenspanning. De meeste auto’s zijn uitgerust met kwalitatieve en comfortabele banden die voor de meeste wegen geschikt zijn. Echter worden autobanden nog steeds gemaakt van rubber. Omwille van veelvuldig gebruik kunnen ze druk verliezen. Ook hier geldt dat een garagehouder de druk van de banden perfect voor jou kan instellen als je er zelf niet vertrouwd mee bent.

Het controleren van de ruitenwisservloeistof

Ook het controleren van de ruitenwisservloeistof is zeer belangrijk, aangezien deze verantwoordelijk is voor het proper houden van de voorruit en de achterruit van je wagen. Vooral in een gebied waar bijvoorbeeld stof of zand een groot probleem is, zoals aan een bos of bij het strand, doe je er goed aan om je ruitenwisservloeistof regelmatig bij te vullen. Ruitenwisservloeistof kan je online of in een fysieke winkel kopen en kan je vervolgens gemakkelijk zelf bijvullen.

De remmen, de koplampen en de richtingaanwijzers controleren

De remmen, de koplampen en de richtingaanwijzers van je auto zijn gemaakt van bepaalde materialen die versleten kunnen geraken. In dit geval moeten ze vervangen worden. Alle lampen aan je auto werken slechts een bepaalde tijd. Dit betekent dat je koplampen en de richtingaanwijzers op een bepaald ogenblik niet meer zullen werken. Evenzo kan je op een bepaald ogenblik opmerken dat de remmen niet meer zo goed werken als vroeger. Beide situaties kunnen escaleren, waardoor het gevaarlijk kan worden. Daarom wordt er aangeraden om je remmen, je koplampen en je richtingaanwijzers regelmatig te controleren. Op die manier ben je er zeker van dat ze op tijd vervangen worden en dat ze altijd in uitstekende omstandigheden werken.

Lees ook: de voordelen van een elektrische auto.

Comments are closed.